Етикетът, преведен
Речник на козметичните съставки
Ретинол, ниацинамид, киселини, керамиди, UV филтри. Какво казват изследванията за всяка съставка, а не рекламата.
Инструмент
Прочетете етикет
Поставете списъка със съставки (INCI) от опаковката и вижте какво има в него, включително алергените, които ЕС изисква да се изписват.
Инструмент
Може ли заедно?
Изберете съставките от рутината си и вижте кои се дразнят взаимно и кои по-добре да ползвате по различно време.
Активна съставка
Азелаинова киселина
Azelaic Acid
Азелаиновата киселина отпушва порите, действа срещу бактериите при акне, успокоява възпалението и избледнява тъмните петна.
Арбутин и алфа-арбутин
Alpha-Arbutin, Arbutin
Арбутинът и алфа-арбутинът са съставки за изсветляване на тъмни петна.
Бакучиол
Bakuchiol
Бакучиолът е растително вещество, което се рекламира като по-щадяща алтернатива на ретинола.
Бензоил пероксид
Benzoyl Peroxide
Бензоил пероксидът намалява бактериите, които участват в акнето, и е едно от най-добре доказаните средства срещу пъпки.
Витамин C (аскорбинова киселина)
Ascorbic Acid, Ascorbyl Palmitate, Magnesium Ascorbyl Phosphate, Sodium Ascorbyl Phosphate, Ascorbyl Glucoside, Tetrahexyldecyl Ascorbate
Витамин C е антиоксидант, който помага срещу тъмни петна и някои признаци на стареене от слънцето.
Коева киселина
Kojic Acid
Коевата киселина е вещество, получавано от гъби, което потиска образуването на пигмент.
Кофеин в козметиката
Caffeine
Кофеинът прониква лесно през кожата и затова се използва в кремове за подпухнали очи, продукти срещу целулит и шампоани и лосиони срещу косопад.
Масло от чаено дърво
Melaleuca Alternifolia Leaf Oil
Маслото от чаено дърво е етерично масло от листата на австралийското растение Melaleuca alternifolia.
Ниацинамид
Niacinamide
Ниацинамидът е форма на витамин B3, която укрепва кожната бариера, помага срещу зачервяване и неравномерен тен и може леко да намали мазнината.
Пептиди
Palmitoyl Pentapeptide-4
Пептидите са къси вериги от аминокиселини, които се добавят в кремове и серуми срещу признаците на стареене.
Ретиноиди (ретинол, третиноин, адапален)
Retinol, Retinyl Palmitate, Retinyl Acetate, Retinal
Ретиноидите са производни на витамин А.
Сяра
Sulfur
Сярата е една от най-старите съставки в дерматологията.
Транексамова киселина
Tranexamic Acid
Транексамовата киселина се използва при мелазма като крем, инжекции или таблетки.
Хидрохинон
Hydroquinone
Хидрохинонът е едно от най-утвърдените средства за изсветляване на петна при мелазма, самостоятелно или в тройна комбинация.
Успокояваща съставка
Алантоин
Allantoin
Алантоинът е мека съставка, която защитава и успокоява кожата.
Алое вера
Aloe Barbadensis Leaf Juice, Aloe Barbadensis Leaf Extract
Гелът от алое вера се използва за успокояване на кожата и при изгаряния.
Пантенол (декспантенол)
Panthenol, D-Panthenol, Dexpanthenol
Пантенолът (декспантенол) е провитамин B5, който в кожата се превръща в пантотенова киселина.
Центела азиатика
Centella Asiatica Extract, Madecassoside, Asiaticoside
Центела азиатика е растение, чиито екстракти и активни вещества (азиатикозид, мадекасозид) се слагат в успокояващи кремове, често с надпис „cica“.
Друго
Алкохол в козметиката
Alcohol, Alcohol Denat.
В списъка на съставките „Alcohol“ и „Alcohol Denat.“ означават етилов алкохол (етанол).
Етерични масла
Lavandula Hybrida Oil, Citrus Limon Peel Oil, Cananga Odorata Flower Oil, Eucalyptus Globulus Leaf Oil
Етеричните масла са концентрирани ароматни екстракти от растения, които се добавят в козметиката заради аромата и рекламираните им свойства.
Парфюм (Parfum) в козметиката
Parfum, Aroma, Limonene, Citral, Citronellol, Benzyl Alcohol
Думата „Parfum“ в списъка на съставките може да означава десетки ароматни вещества.
Оклузив
Ексфолиант
Гликолова киселина
Glycolic Acid
Гликоловата киселина е най-често използваната алфа-хидрокси киселина (AHA).
Млечна киселина
Lactic Acid, Sodium Lactate, Ammonium Lactate
Млечната киселина е алфа-хидрокси киселина (AHA), която едновременно задържа вода в кожата и ексфолира.
Полихидрокси киселини (PHA)
Gluconolactone, Lactobionic Acid
Полихидрокси киселините (PHA) – най-често глюконолактон и лактобионова киселина – са по-ново поколение отлющващи киселини, сродни на алфа-хидрокси киселините (AHA).
Салицилова киселина
Salicylic Acid
Салициловата киселина отпушва порите и размеква натрупаните мъртви клетки, затова се използва при черни и бели точки, леко акне, пърхот, мазоли и брадавици.
Овлажнител (хумектант)
Глицерин
Glycerin
Глицеринът е проста, евтина и добре проучена хидратираща съставка.
Урея (карбамид)
Urea
Уреята е естествена хидратираща съставка на кожата.
Хиалуронова киселина
Sodium Hyaluronate, Hyaluronic Acid, Hydrolyzed Hyaluronic Acid, Sodium Acetylated Hyaluronate
Хиалуроновата киселина е хидратираща съставка, която задържа вода в горния слой на кожата.
Емолиент
Керамиди
Ceramide NP, Ceramide AP, Ceramide EOP, Ceramide NS, Ceramide EOS, Phytosphingosine, Sphingolipids
Керамидите са мазнини, които естествено държат клетките на горния слой на кожата заедно и задържат водата в нея.
Силикони
Dimethicone, Cyclopentasiloxane, Cyclomethicone, Amodimethicone
Силиконите като диметикона придават гладкост на кремове, грим, слънцезащита и продукти за коса.
Сквалан
Squalane
Скваланът е стабилна форма на сквалена – мазнина, която кожата произвежда естествено в себума.
UV филтър
Органични (химични) UV филтри
Octocrylene, Homosalate, Benzophenone-3
Органичните (химични) UV филтри поглъщат ултравиолетовите лъчи и са в основата на повечето слънцезащитни продукти.
Титанов диоксид
Titanium Dioxide, Titanium Dioxide (nano)
Титановият диоксид е минерален UV филтър, особено добър срещу UVB лъчите.
Цинков оксид
Zinc Oxide, Zinc Oxide (nano)
Цинковият оксид е минерален UV филтър, който предпазва както от UVB, така и от UVA лъчите.