skin.bgКожата, обяснена ясно

активна съставка

Азелаинова киселина

На етикета: Azelaic Acid · наричана още азелаин, AzA, нонандиова киселина

Проверено спрямо източниците: 4 ноември 2026 г.7 източника

Доказателства
умерени доказателства
Подходяща за
мазна, комбинирана, нормална, чувствителна
Накратко

Азелаиновата киселина отпушва порите, действа срещу бактериите при акне, успокоява възпалението и избледнява тъмните петна. Лекарствените кремове, гелове и пяни се използват при акне и розацея по съвет на лекар или фармацевт. Обикновено се понася добре, като в началото може да щипе и сърби.

Бременност и кърмене

Няма достатъчно данни – обсъдете с лекар.

Какво е и какво прави

Азелаиновата киселина е наситена дикарбоксилна киселина с девет въглеродни атома. В природата я произвежда дрождевата гъбичка Malassezia. Има няколко действия наведнъж: срещу бактериите, срещу запушването на порите, срещу образуването на пигмент, антиоксидантно и противовъзпалително.

В практиката това означава:

  • при акне – отпушва порите и ги държи отворени, действа срещу бактериите, които участват в акнето, и намалява възпалението;
  • при розацея – гелът и пяната намаляват пъпките, възпалените петна и подуването;
  • при тъмни петна – избледнява петната, които остават след акне, и се използва при мелазма като по-щадящо средство.

Лекарствените кремове, гелове и пяни се използват по съвет на лекар или фармацевт. AAD посочва азелаиновата киселина и сред съставките без рецепта за тъмни петна.

Какво показват доказателствата

  • Акне. Американските насоки за акне от 2024 г. дават на азелаиновата киселина условна препоръка. Прегледът на Cochrane заключава, че тя вероятно действа малко по-слабо от бензоил пероксида и вероятно няма разлика спрямо третиноин в оценката на пациентите. За останалите сравнения доказателствата са с ниско качество.
  • Розацея. В САЩ азелаиновата киселина е одобрена от FDA за папулопустулозна розацея – формата с червени пъпки и гнойнички.
  • Петна. Прегледи отчитат ефект при мелазма. В консенсус на дерматолози от 2025 г. азелаиновата киселина е препоръчана при акне и тъмни петна.

Като цяло доказателствата са умерени: съставката е добре проучена при акне и розацея, но сравненията с други средства са малко.

Как да го използвате

Ако използвате лекарствен продукт, следвайте листовката и указанията на лекаря. Обичайно:

  • нанася се два пъти дневно, сутрин и вечер, върху измита и подсушена кожа;
  • тънък слой, втрит леко;
  • не се покрива с превръзка;
  • пазете очите и устата;
  • пяната е запалима – не пушете и стойте далеч от огън, докато я нанасяте и малко след това.

При розацея помага и да избягвате това, което предизвиква зачервяване – алкохол, люти храни и горещи напитки.

Използвайте слънцезащита всеки ден, особено ако лекувате тъмни петна или мелазма. Ако няма подобрение или кожата се дразни силно, обсъдете с лекар друго лечение. Преглед при дерматолог в София може да запишете през drkraevska.com.

Кому не подхожда и странични ефекти

Чести, обикновено леки ефекти са сърбеж, парене, щипене, изтръпване, чувствителност и сухота на третираната кожа.

Азелаиновата киселина може да промени цвета на кожата, особено при тъмен тен. Кажете на лекаря, ако забележите изсветлени или потъмнели места.

Спрете и потърсете спешна помощ при подуване на лицето или гърлото, затруднено дишане или преглъщане, пресипнал глас, обрив или уртикария.

За бременност в прегледаните източници няма конкретни данни. Кажете на лекаря, ако сте бременна, планирате бременност или кърмите.

С какво се комбинира

Върху кожата, третирана с азелаинова киселина, не използвайте почистващи продукти на алкохолна основа, абразивни продукти, стягащи тоници и пилинг средства. Това включва гликолова и салицилова киселина.

Добре вървят прости хидратиращи продукти без парфюм, например с глицерин или ниацинамид, и сутрешна слънцезащита с цинков оксид или титанов диоксид.

Внимание при комбиниране

СПрепоръкаЗащо
Гликолова киселинавнимателноУказанията за лекарствената азелаинова киселина съветват да не се ползват пилинг средства върху третираната кожа.
Салицилова киселинавнимателноСъщо пилинг средство; заедно засилват дразненето.
Алкохол в козметикатавнимателноПочистващи продукти на алкохолна основа и стягащи тоници не се използват върху третираната кожа.
Млечна киселинавнимателноУказанията за лекарствената азелаинова киселина съветват да не се ползват пилинг средства върху третираната кожа.

Проверете комбинация от няколко продукта

Свързано

Използва се при

Акне

Какво е акнето, как изглеждат черните точки, пъпките и възлите, какво го отключва, какво помага у дома и какво лечение може да предпише дерматолог.

Използва се при

Розацея

Розацеята е хронично зачервяване на лицето с пъпки и видими съдчета. Как изглежда, какво я отключва, каква грижа помага и кога очите изискват спешен преглед.

Използва се при

Мелазма (хлоазма)

Кафяви симетрични петна по бузите, челото и над устната: какво е мелазма, защо се появява при бременност и с противозачатъчни и какво помага срещу нея.

Използва се при

Пигментни петна

Слънчеви и старчески петна, тъмни следи след пъпки: защо се появяват, кои съставки помагат, колко време отнема и кога петното се показва на дерматолог.

Върви добре с

Ниацинамид

Какво прави ниацинамидът (витамин B3) за кожата – бариера, мазнина, зачервяване и тъмни петна, какво показват проучванията и може ли заедно с витамин C.

Върви добре с

Глицерин

Какво прави глицеринът в кремовете, защо е добре проучена хидратираща съставка, как да го използвате при суха и напукана кожа и с какво да го съчетаете.

Върви добре с

Цинков оксид

Как цинковият оксид предпазва от UVA и UVB лъчи, безопасен ли е в нано форма, защо е подходящ за чувствителна кожа и как да нанасяте минерална слънцезащита.

Върви добре с

Титанов диоксид

Как титановият диоксид предпазва от UV лъчите, вреден ли е в кремове, пудри и спрейове и какво казват правилата на ЕС за нано формата.

Често задавани въпроси

За какво помага азелаиновата киселина?

При акне отпушва порите, действа срещу бактериите и намалява възпалението. При розацея намалява пъпките и подуването, а при акне и мелазма избледнява тъмните петна.

Лекарство ли е азелаиновата киселина?

Кремовете, геловете и пяната за акне и розацея са лекарства и се използват по съвет на лекар или фармацевт. Има и козметични продукти с азелаинова киселина за тъмни петна.

Азелаинова киселина или бензоил пероксид при акне?

Според преглед на Cochrane азелаиновата киселина вероятно действа малко по-слабо от бензоил пероксида и подобно на третиноин.

Може ли да изсветли кожата?

Да, особено при тъмна кожа е възможна промяна в цвета на третираните места. Кажете на лекаря, ако забележите такава промяна.

Източници

Прочетени и сверени на 4 ноември 2026 г.. Ако откриете грешка, пишете ни на kontakt@skin.bg.

  1. Azelaic Acid Topical – MedlinePlus, NIH
  2. Acne: Diagnosis and treatment – American Academy of Dermatology
  3. Topical azelaic acid, salicylic acid, nicotinamide, sulphur, zinc and fruit acid for acne – Cochrane Database of Systematic Reviews, PubMed
  4. Guidelines of care for the management of acne vulgaris (Reynolds et al., 2024) – Journal of the American Academy of Dermatology, PubMed
  5. Azelaic Acid: Mechanisms of Action and Clinical Applications (Feng et al., 2024) – Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, PubMed
  6. Melasma: Diagnosis and treatment – American Academy of Dermatology
  7. Hyperpigmentation: How to fade dark spots – American Academy of Dermatology

Не препоръчваме марки и продукти и не получаваме пари от производители. Концентрациите са ориентир от източниците, не предписание.